Hemşehrimiz Dr. Faruk Güçlü'ye Ziyaret
Hemşehrimiz Dr. Faruk Güçlü'ye Ziyaret

Akademisyen, Ekonomist , Folklor araştırmacısı ve Yazar olarak bilinen hemşehrimiz Dr. Faruk Güçlü'yü ofisinde ziyaret ederek Ankara'da yapmış olduğumuz faaliyetler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

Onlarca kitabı ve makaleleri ile araştırmacı ruhu ile önümüzdeki dönemlerde birlikte daha güzel projelerde buluşmayı hedefledik.

Bizlere yeni çıkan kitabından '' Nevşehir İlinde Kavimler Göçü Tarihine Kısa Bakış '' hediye ederek günün anlam ve önemi üzerine fotoğraf çekindik. #gencnevsehirliler #NevşehirTarihi

 

Dr. Faruk Güçlü kimdir?

(d. 24 Eylül 1961 / ö. ?)

Akademisyen, Ekonomist, Folklor Araştırmacısı, Yazar

(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)

Nevşehir'e bağlı Kozluca köyünde dünyaya geldi. 1978'de Kayseri Lisesini bitirdi. 1984 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Bir müddet serbest çalıştı. Yine Gazi üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yaparak lisansüstü eğitimini tamamladı. "Türk Vergi Sisteminde Karşılaşılan Problemlerin Ergonomik Açıdan Analizi" adlı doktora tezini 1997'de tamamladı ve doktor unvanı aldı. 1998-1999 yıları arasında Cumhuriyet Üniversitesinde görev yaptı. 1999'da atandığı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde uzun yıllar çalıştıktan sonra doçent iken emekli oldu. Bie müddet Folklor Edebiyat dergisinin yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü. TED Araştırma Ödülü sahibi olan Faruk Güçlü, Edebiyatçılar Derneği ve Folklor Kurumu üyesidir.

 

Faruk Güçlü, 1970'li yıllarda yazı hayatına başlamış; ilk şiiri 1976 yılında Yeni Asya gazetesinde, ilk yazısı ise 1983 yılında Öğretmen Dünyası dergisinde yayımlanmıştır. Daha sonra kaleminden dökülenleri; Yeni Asya, Millî Gazete, İmece, Mülkiyeliler Birliği, İzlek, Son Havadis, Pınar, Hürses, Yapıt, Cumhuriyet ve Siyah Beyaz gibi süreli yayınlarda yayımlamayı sürdürmüştür. Millî Folklor, Gazi İİBF Dergisi, Folklor Edebiyat gibi dergilerde ise akademik inceleme ve araştırma yazıları yer almıştır. Folklor araştırmaları da yapan Faruk Güçlü bu minvalde; Yasaklamak Yasaktır - Osmanlı'dan Günümüze Yasaklar (1991), Nevşehir Folklorundan İzlenimler (1994), Orta Anadolu'da Batıl İnanışlar (1995) gibi araştırma- inceleme ve derleme kitapları yayımlamıştır. Denemelerini, Deli Dumrul Hesabı (1996) ve Araba Yazıları (2000)'de toplamıştır. Araba Yazıları özellikle Ankara, İstanbul, Sivas, Nevşehir, Çorum, Muğla illerinde yapılmış ancak hemen hemen tüm illeri kapsayan nitelikte, araba arkası yazılarının deneme havasında derlemesidir. Güçlü'nün İp-Sap Meselesi adlı şiir kitabı ise 1996'da yayımlanmıştır. Ayrıca çok sayıda ekonomi, vergi, maliye ders kitabı bulunmaktadır.

 

Yasaklamak Yasaktır - Osmanlı'dan Günümüze Yasaklar Hazar Yayınları / Ankara 1991 

İntihar Umutsuzluğun Tırmanışı SABEV / - 1992 

İntihar Karşı Yayınları / Ankara 1992 

Toplumsal Yaşamda Kültür - / - 1993 

Nevşehir Folklorundan İzlenimler Günorta Yayınları / Ankara 1994 

Cezaevi Üniversitesi Darağacı Kürsüsü Doruk Yayınları / - 1994 

Orta Anadolu'da Batıl İnanışlar Günorta Yayınları / Ankara 1995 

Deli Dumrul Hesabı Günorta Yayınları / Ankara 1996 

İp-Sap Meselesi - / - 1996 

Nevşehir Yöresi Ağızları Sözlüğü - / - 1999 

Ülkemizde Vergi Kaçakçılığı ve Uygulamaları Yargıtay ve Danıştay Kararları Işığında Detay Yayıncılık / - 2000 

Araba Yazıları Ürün Yayınları / Ankara 2000 

Vergi ve Muhasebe Sözlügü Detay Yayıncılık / - 2001 

Şirketler Muhasebesi (Faruk Güçlü) Detay Yayıncılık / - 2004 

Genel Muhasebe Tekdüzen Muhasebe Sistemine Göre Detay Yayıncılık / - 2004 

Vergi ve Sosyal Devlet SABEV / - 2007 

Muhasebe Denetimi İlkeler ve Teknikler Detay Yayıncılık / - 2013 

Osmanlı'dan Günümüze Uygulanan Vergi Türleri Sözlüğü Detay Yayıncılık / - 2014 

Yıkılan Bir Cumhuriyet Kurumu Sümerbank Ürün Yayın ları / Ankara 2015