Köşe Yazıları

AVUSTRALYA'YA SAVAŞ AÇAN İKİ TÜRK'ÜN HİKÂYESİ ‘Turkish’i Dondurma’
AVUSTRALYA'YA SAVAŞ AÇAN İKİ TÜRK'ÜN HİKÂYESİ ‘Turkish’i Dondurma’

Birinci Cihan Harbi başlayıp halife Sultan Reşat döneminin Şeyhülislam ve Evkaf bakanı Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi “Cihad-ı Ekber” fetvası verir. O esnada Avustralya’da dondurmacılık ve kasaplık yapan iki Türk Çanakkale’ye gidip savaşmak için yetkili makamlara müracaat ederler. İzin vermedikleri gibi bu iki yiğitle de dalga geçerler. Bu durum çok zorlarına gider. Fakat bir şeyler yapmaları gerektiğini de biliyorlar.


Ahmet BELADA
04 Mart 2020
Doğal Afetler ve Nevşehir’de oluşabilecek deprem riski.
Doğal Afetler ve Nevşehir’de oluşabilecek deprem riski.

Öncelikle Genç Nevşehirliler Derneğinin herkese hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Bu yazıda sizlere Doğal Afetler ve Nevşehir’de oluşabilecek deprem riskinden bahsetmek istiyorum. Doğal afetler (doğa kaynaklı afetler); Deprem, sel, heyelan, çığ, kuraklık, fırtına, dolu, hortum, kuraklık, göktaşı düşmesi v.b. gibi oluşumu engellenemeyen jeolojik, meteorolojik, hidrolojik, klimatolojik, biyolojik ve kaynağı dünya dışında olan tehlikelerden kaynaklanan doğa olaylarının tümüne denmektedir. Doğa kaynaklı afetler şiddetli soğuklar, kuraklık, kıtlık gibi yavaş gelişen afetlerin yanı sıra deprem, sel, toprak kayması, çığ, yangın gibi aniden ani gelişen afetler olarak karşımıza çıkabilmektedir.


Onur DODANLI
14 Ocak 2020
Sivil Toplum Üzerine Hülasa
Sivil Toplum Üzerine Hülasa

Tarihsel süreçte ülkemizde, sivil toplum kuruluşlarının diğer ülkelere nazaran hem sayısal hem de işlevsel olarak yetersiz olduğu günümüzde net bir şekilde kamuoyunda ifade edilmektedir. Lakin Osmanlı, 600 yıllık hükümranlığında 35.000'in üzerinde vakfın kurulması ve idare edilmesinde etkin görev alması aslında sivil toplum kuruluşunda eksik kalmadığımızı, aksine sivil toplum kuruluşunun başlangıcı ecdadımızın bizlere en önemli mirası olarak görülmektedir.


Ziya AĞCA
14 Ocak 2020
Derneğimizin Felsefesi
Derneğimizin Felsefesi


Dr. Volkan Hasan KAYA
10 Ocak 2020
HUKUK ve ADALET
HUKUK ve ADALET


İbrahim ANKARA
08 Ocak 2020
Uygarlıkların Batışı
Uygarlıkların Batışı

Amin Maalouf'un son kitabı olan "Uygarlıkların Batışı" üzerine değerlendirmelerimi sizlerle paylaşıyorum. Maalouf'un eserlerini üniversiteye başladığım yıllardan beri -2000- okumaya çalıştım. Yazarın daha önceki eserleri için bir değerlendirmeyi dijital ortamlarda hiç yapmadım bu bir ilk benim için. Yazarın günümüz dünyasındaki sorunlara ve bu sorunların temelinde yatan nedenlere bize yakın bir coğrafyadan ele alması sanırım beni değerlendirme yazmaya sevk etti.


İzzet ARI
06 Ocak 2020
Fil Hikayesi
Fil Hikayesi

Hikâye buya, bir gün; “Fil yol güzergâhında yuvası bulunan, tarla kuşunun yuvasını bozar. Yuvası bozulan Tarla Kuşu üzülür, File: “Neden yaptın? Biraz öteden gitsen olmaz mı?” der. Fil kibirli bir eda ile omuz silkeler. Tarla kuşunun itirazını, ağlamasını dikkate bile almaz yürür gider. Fakat kuş çaresizlik içinde yalnız başına yapabileceği bir şeyin olmadığını, bir şey yapamayacağını düşünür. Ne de olsa fil kocamandır. Tarla kuşunun büyüklüğü de malum... Fakat kendine yapılan haksızlığın peşini de bırakmak istemeyen Tarla kuşu, ‘Kuşlar Birliği’ne başvurarak başına gelen olayı anlatır. Kendine yardım yapılmasını ister. Kuşlar Birliği: ‘Fil çok büyük, bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ der ve tarla kuşunu nazikçe savuşturur.


Ahmet BELADA
27 Aralık 2019
İri, Diri ve Bir Olmak
İri, Diri ve Bir Olmak

Naçizane pek çok derneğin kuruluşunda da bulundum, yönetiminde de. Halen aktif olarak Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bşk. Yrd. Stratejik Araştırmalar Derneği Yön. Kur. Üyeliği yanında birkaç derneğinde çalışmalarında aktif olarak görev yapmaya çalışıyorum.


Oğuz ÖZDEM
23 Aralık 2019